Rozhovor s Michalem Fabiánem: ,,Hráč by měl vnímat sport jako nedílnou součást svého života.“

Sezóna 2023/2024 je

pomalu u konce a já Tomáš Fabián si myslím, že je ten správný čas na velmi důležitou věc a to představit si jednoho z těch, kteří mi pomohli založit mládež v Koberovech. Není řeč o nikom jiném než o trenéru, který ač je z Liberce, jeho srdce je koberovské. Rádi bychom vám představili trenéra Michala Fabiána.

Ahoj Míšo,
předem bych ti chtěl poděkovat a jsem velmi rád, že si mi kývnul na rozhovor. Začnu tedy otázkou: Co bys o sobě řekl?

Ahoj Tome,
moje vzdělání začalo jako u každého základní školou, kterou jsem kupodivu absolvoval na první pokus. Poté jsem se vydal na Střední průmyslovou školu strojní v Jablonci nad Nisou. Zde již studijní výsledky nebyly tak slavné, ale po nějakém tom nezdaru se mi i tuto školu podařilo dokončit maturitní zkouškou. Po zkušenosti ze školy střední jsem se již o další studium raději ani nepokoušel 😊 První zaměstnáním bylo místo finančního poradce, kde jsem po pár měsících zjistil, že tento obor rozhodne není pro mě. Poté jsem necelých deset let strávil ve firmě zajišťující kvalitu automobilových dílů. Poté jsem se přesunul do jiného odvětví a dnes pracuji jako projektový manager. S přítelkyni bydlíme v rodinném domě v Liberci a vychováváme syna Tadeáše, který již sedmým rokem reprezentuje náš florbalový klub TJ Sokol Koberovy.

Jak dlouho se pohybuješ ve florbalovém světě? Jak ses dostal k týmu Koberov? Co tě vedlo začít trénovat?

Přesně datum mého prvního setkání s florbalem si již nevybavuji, ale bude to již téměř půlstoletí. Začínal jsem za vesnický tým Huntířov nad Jizerou se kterým se nám po několik let podařilo získávat trofeje a to dokonce i na mistrovství republiky neregistrovaných hráčů. Poté jsem na chvíli pronikl do týmu Koberov. Po mém odstěhování se do Liberce jsem se s tímto klubem rozloučil.
Jednoho dne, myslím, že to bylo v roce 2016 si mi však zavolal a tázal si mě, zda bych s tebou nechtěl založit koberovskou florbalovou mládež? Souhlasil jsem a od té doby společně s dalšími trenéry táhneme tuto káru ke stále vyšším cílům. Dnes se ohledně florbalu věnuji již pouze trénování dětí a zároveň zastávám roli asistenta trenéra u A mužů
. Jako svůj největší florbalový úspěch budu asi považovat to, pokud co nejvíce hráčů, kteří prošli našim klubem, bude do budoucna brát sport jako nedílnou součást svého života ať už na jakékoli úrovni.

Jak moc je to náročné věnovat se plně mládeži?

Jelikož jsem se rozhodl trénovat mládež právě pod křídly Koberov, je to trochu náročnější, jelikož musím na tréninky dojíždět cca 30 kilometrů. Z toho pohledu není ani moc výhra, ze můj syn hraje za dvě kategorie a tudíž musíme absolvovat více tréninků v Železném Brodě. O turnajích, na kterých jsem většinou přítomen, ani nemluvě. Jinak se pro mládež snažím zajišťovat další nadstavbové turnaje a jiné akce ( turnaj Náchod, Nisaopen, Dobruška, ukončení sezóny pro hráče a jejich blízké). Nelituji však ani jediné vteřiny, kterou jsem tímto strávil.

Jaké kategorie  a jak dlouho si vedl či vedeš? Jakou kategorii povedeš v nové sezóně?

Začal jsem u kategorie nejmenších a to u přípravky, po několika letech jsem se přesunul k elévům,  tuto sezónu jsem u mladších žáků a příští sezónu budu působit u starších žáků.
Jak jsem již psal, syn nastupuje téměř od začátku ve dvou kategoriích a proto i já se účastním dalších tréninků. Dále jsem, jak již bylo zmíněno, od tohoto ročníku asistentem u A týmu mužů a s tím jsou samozřejmě spojeny další tréninkové jednotky.

 

Jaké jsou tvoje záliby kromě florbalu?

Jak je dle výše zmíněného patrně, na ostatní záliby moc času nezbývá, ale snažím se zajít si párkrát do týdne zacvičit do fitness centra. Dále se snažím trochu věnovat i rodině. Před nedávnem jsem si pořídil nového čtyřnohého kamaráda a ten taky nějaký čas vyžaduje.

Ví se o tobě, že si skvělý organizátor nejen akcí pro koberovský florbal, jak hodnotíš účast na těchto akcích? A můžeš nám prozradit co je v plánu ještě tuto sezónu?

Účast na těchto akcích je rok od roku hojnější a tak je vidět, ze organizace probíhá dobře. Není to však ani zdaleka pouze moje zásluha, na většině akcí se podílí více trenérů a jejich blízcí. Nejbližší akcí je 8. 6. 2024. Bude se jednat o ukončení sezóny, kam jste všichni srdečně zváni.

Kolik je rekord účastníků a kolik plánuješ, že bude nyní na akci lidí?

Nepamatuji si přesný počet, ale myslím si, že rekord je okolo 135 účastníků. Tento rok to vypadá, že rekord opět pokoříme. 

Na co se můžeme těšit?

Jako každoročně bude přichystána trasa pěšího výletu, který bude ukončen na koberovském náměstí, kde bude zajištěno bohaté občerstvení. Zde také oceníme hráče přecházející z kategorie elévů do kategorie mladšího žactva.
Pro děti se pokusíme ještě vymyslet nějaké soutěže. Již teď vám však mohu slíbit, ze budou opět přichystány skákací hrady.

Ještě se vrátíme k samotnému florbalu. Je nějaká meta, které bys chtěl dosáhnout? Jaký je tvůj flobalový cíl?

Jako hráč už žádné vysněné mety nemám. Co se týká trenérských úspěchů, tak věřím, že se s A týmem mužů budeme držet v horních patrech znovu vybojované divize a do dalších let se podaří postoupit o další stupínek výše a to do Národní ligy.
Ohledně mládeže jsem již psal výše, že je důležité v dětech vytvořit pozitivní návyk na sport do budoucího života.
Samozřejmě nebudu lhát, že pokud by se nějaký hráč, který prošel koberovskou mládeží jednou dostal do extraligy či zahraničí, bude to asi to nejvíce na co muže trenér cílit a přát si.

Chtěl by si čtenářům ještě něco vzkázat?

Určitě. Rád bych vás tímto pozval na domácí zápasy v příští sezóně.  A to jak mládež, tak i muži budou potřebovat pořádnou podporu v cestě za jejich vysněným  úspěchem. Jak si bylo možné všimnout na nedávnem MS v hokeji, divácká atmosféra dokáže tým posunout k výjimečným výkonům. Za podporu předem děkujeme.

Míšo, ještě jednou moc děkuji za tvůj čas a přeji nejen do nové sezóny mnoho úspěchů ve florbalovém i osobním životě.

Děkuji za pozornost.