Dorost: Rozhovor s kapitánem Mikulášem Vaňkem

Tým dorostu se po roce konečně dočkal prvních výher a nejen o nich se nám v rozhovoru rozpovídal kapitán týmu a velký bojovník na hřišti Mikuláš Vaněk.

Ahoj Miky, v Koberovech hraješ florbal od kategorie mladších žáků. Jak ses k florbalu dostal? Dělal jsi před florbalem nějaký jiný sport závodně?

Ahoj, k florbalu mě přivedl můj kamarád a také bývalý spoluhráč Matyáš Picek, který v tu dobu florbal hrál. Před florbalem jsem hrál 5-6 let tennis, což je docela dlouhá doba, ale rozhodnutí změny sportu nelituju.

Letos druhým rokem nastupuješ v 1. lize dorostu za společný tým T.K.S. (Turnov, Koberovy, Semily). Jste tým složený ze tří klubů, mezi kterými navíc panuje již od nejmenších kategorii velká regionální rivalita. Jaká je v týmu parta a atmosféra? 

Parta je tady skvělá. Je asi jasný, že ze začátku rivalita byla trochu znát, ale jsem rád, že si to sedlo a teď jsme jeden tým. Je vidět, že jak hráči, tak trenéři máme jeden stejnej cíl vyhrávat zápasy a být v tabulce co nejvýš.

Určitě pomohla letní příprava, která byla hodně náročná, ale jsme rádi, že teď v těch zápasech sami vidíme, jak nás to fyzicky posunulo. Atmosféra je dobrá, a věřím, že když budeme makat na trénincích, tak jak makáme, vítězných zápasů bude víc a víc.

Jak již zaznělo konečně se povedlo prolomit smůlu z loňské sezóny a začaly přibývat i vítězství v 1. lize dorostu. Vyhráli jste s týmem Orlicko-Třebovska a minulý víkend i derby s Jabloncem. Jak první zápasy hodnotíš?

Jsme rádi, že jsme konečně vyhráli. Přeci jen jsme na začátku sezony a pořád tam jsou nějaký chyby, ale snažíme se na ně zaměřit v tréninku. Příště budeme zase lepší a silnější, protože určitě máme hodně týmům co vracet z loňska. Takže motivaci vyhrávat máme a já věřím, že z dalšího turnaje přivezeme 6 bodů.

Tým dorostu ti svěřil důvěru v podobě kapitánské pásky. Povedlo se ti sžít se s rolí kapitána?

S rolí kapitána jsem se sžil rychle, protože už jsem kapitánskou pásku měl jeden rok ve starších žácích, takže to pro mě není žádná novinka. Za svěřenou důvěru od trenérů jsem moc rád a chci jim to vrátit ve hře tím, že budeme dělat s klukama všechno proto, abychom vyhrávali a našemu týmu se dařilo.

Ve 4 zápasech jsi zaznamenal 5 asistencí, považuješ se v současnosti za “tvůrce hry” dorosteneckého týmu T.K.S.?

Spíše ano, určitě ale také budu přidávat i góly. Za 5 asistencí jsem samozřejmě moc rád a určitě v tom hodlám pokračovat.

Máš nějaké sny a cíle čeho bys chtěl ve florbale dosáhnout?

Určitě bych se rád dostal v téhle sezoně co nejdál a s klukama pro to budeme dělat maximum. Příští sezonu půjdu už do kategorie juniorů, a potom bych chtěl zabojovat o místo v A-týmu. Myslím si, že každý hráč by si určitě chtěl zahrát Superligu mužů a já nejsem výjimka, ale nechávám tomu tak trochu volný průběh a uvidím, jak to celé dopadne.

Závěrečná otázka je z trochu jiného soudku. Ví se o tobě, že seš velkým fanouškem fotbalové Slavie. Myslíš, že letos zíkáte titul, nebo opět naplníte slogan “věčně druzí”?

Tak my si jdeme jasně pro titul, protože všichni víme, kdo je vládce Prahy. Bohužel máme v týmu i hráče kteří fandí tomu druhému týmu z Prahy, ale tak ne každý je dokonalý. Takže titul letos získá Slavie Praha a já se moc těším, až zase se spoluhráči a s trenérem vyrazíme na Eden.