Dorost – Rozhovor s Tomášem Fabiánem – sezóna 2022/2023

K dnešnímu rozhovoru jsme si přizvali hlavní tvář mládeže koberovského oddílu Tomáše Fabiána. Tomáš funguje v klubu na pozici šéftrenéra mládeže již několikátou sezónu. Z malého oddílu čítající pár desítek členů vytvořil se svým trenérským týmem plnohodnotný klub, který má v současné době přes 180 členů. Koberovy dnes zaslouženě patří mezi významný klub v Liberecko-ústeckém regionu.
Pro nadcházející sezónu všemi přezdívaný „Fáboš“ rozmýšlel s dalším koberovským matadorem Adamem Buriánkem, jak vyřešit kategorie, které ještě nemají tak početnou soupisku, jako například elévové nebo mladší žáci. I proto oba dospěli k návrhu regionální spolupráce a s bývalými rivaly z Turnova a Semil spojit síly. Projekt T. K. S. je tak skvělým konceptem pro mladé hráče kategorie dorostu a juniorů, kteří se chtějí florbalem nejen bavit, ale také růst po sportovní stránce.

V dnešním rozhovoru si popovídáme s jedním z  hlavních lodivodů této spolupráce, a to s Tomášem Fabiánem.

Ahoj Fábo, dnes se budeme bavit převážně o dorostu, ve kterém budeš fungovat na pozici hlavního trenéra. Co tobě osobně přinesla/přinese nová regionální spolupráce s Turnovem a Semilami?

Spolupráci všech týmů vidím do budoucna jako velmi slibnou a zajímavou věc. Určitě tím vzroste hráčská konkurence a tím dojdeme i ke kvalitním týmovým výsledkům. Osobně se na to už velmi těším.

Zkus nám blíže popsat, jak bude celá spolupráce fungovat? Ať už z pohledu, tréninkového, zápasového nebo realizačního.

Reálně by vše mělo fungovat tak, že by turnovští, koberovští a semilští hráči měli nastoupit už od počátku srpna 2022 do společné letní přípravy. Věřím, že spolu strávíme co nejvíce tréninkových jednotek a do září zapracujeme hlavně na teambuildingu. Také bychom měli jet na společná soustředění. Poté během září s trenéry T. Jiránkem a J. Hladíkem dáme hlavy dohromady a začneme vybírat hráče do jednotlivých lig. Budeme s trenéry přihlížet hlavně na hráčský přístup k tréninkovým jednotkám i florbalu jako celku. Každý má možnost hrát 1. Ligu dorostu. Je to prostě o přístupu. Tedy výzva pro každého. Od září budeme trénovat v pondělí v Turnově, úterky v Železném Brodě a pátky budou patřit Semilům. Chceme aby se každý hráč v týmu cítil jako doma. I zápasy budou rozloženy mezi tři haly. Kromě práce na trénincích budeme po hráčích chtít kvalitní individuální přípravu. První trénink přípravy je už 2. 8. 2022 a poté rozjedeme ,,bomby“.

Je to pro tebe největší výzva tvé trenérské kariéry? Přeci jen první liga dorostenců bude úplně něco jiného než si doposud trénoval.

Už do roku 2016, kdy jsme založili v Koberovech právě s Adamem Buriánkem mládež je pro mě každá sezóna výzva. A baví mě prát se s překážkami plynoucími právě z nových věcí. Je však pravdou, že být trenérem v 1. Lize dorostu, kde potkáte ty nejkvalitnější týmy z Čech je výzva obrovská! Věřím, že se v lize brzy zabydlíme a že se nám povede časem ukázat i těmto nej týmům, kdo je tým z Turnovsko-semilska.

Hráče čeká náročná sezóna, která rozhodně nebude procházka růžovou zahradou. Jak se na ní začnou připravovat?

Jak už jsem zmínil, tak hráči začnou společnou letní přípravou, kde potřebujeme s trenéry jednotlivé hráče poznat a to nejen osobnostně. Během krátké chvíle musíme hráčům doslova vnuknout myšlenku, že hrajeme všichni za jeden tým a že každý z nás je jen člověk a ten prostě chtě nechtě dělá chyby. Rozhodně už budeme chtít od hráčů těžkou práci a odříkání. Na výmluvy už nebude čas, už nejsme děti!

Jelikož bude tým T. K. S. mít dva týmy hrající registrované soutěže, jak bude probíhat výběr hráčů kteří pojedou za „A“ tým či za „B“ tým?

Výběr do ,,A“ či ,,B“ týmu bude probíhat od prvního tréninku. S trenéry budeme hodnotit zpočátku hráčský přístup a odhodlanost se zlepšovat. Během sezóny se k těmto aspektům přidá důraz na hráčskou kvalitu. Jak už jsem řekl, to že se hráči nepovede jeden trénink či zápas neznamená, že ho ihned přeřadíme do ,,B“ týmu. Budoucnost však napoví.
Hráčům bych chtěl každopádně vzkázat: ,,Komunikujte s trenéry, poctivě makejte a nebojte se projevit! Jen tak dosáhnete těch nejvyšších cílů.“

Jaké jsou cíle spolupráce do let budoucích?

Cílem spolupráce do budoucnosti je vytvoření konkurenčního prostředí pro hráče a vlastně vytvoření kvalitních hráčů, kteří nebudou hrát pouze na regionální úrovni.

Děkuji za tvůj čas a přeji mnoho štěstí nejen do nové sezóny.

* Autor: Tomáš Jiránek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *